Cégünkről

1993-ban alakult meg az FCI Furukawa Kompozit Szigetelő Kft., mely kifejezetten a kompozit szigetelők tömeggyártására specializálódott, majd 1995-ben megépült új üzem, ahol megkezdődött a nagy volumenű termelés.

Történetünk

Az elmúlt 30 évben számos sikeres és különleges projektben vett részt a cég, melynek következtében a gyártott termékek skálája ma már igen széles. Az üzembehelyezett szigetelők száma mára már meghaladja a 2.500.000 darabot.

Cégünk története egészen a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor is a még állami tulajdonban lévő VKI (Villamosipari Kutató Intézet) kutató intézetben több más kutató intézet közreműködésével magyar mérnökök elkezdték az akkor még teljesen újnak számító kompozit szigetelő fejlesztését.

E fejlesztés sorozat részeként már 1976-ban elkészült az első 400kV-os szigetelő, folyékony szilikon gumi (LSR) burkolattal. Ezen első szigetelők felszerelésre kerültek a Göd – Léva (SK) nemzetközi távvezeték Magyar szakaszára, ahol több mint 20 éves problémamentes működéssel bizonyították a megbízhatóságukat.

A sikeres kezdet után a Magyar Villamos Művek (MVM) felkérésére 1982-ben megkezdődtek a tömeggyártásra alkalmas gyártási technológia kifejlesztése. A fejlesztés eredményeként több felkérést kapott a kutató csapat és sikeres kísérleti projektekben vett részt a világ számos országában. (Svájc, Japán, stb.)

A világviszonylatban is jelentős fejlesztéseknek és az évek alatt felgyülemlett tapasztalatoknak 1991-ben a Japán Furukawa Electric Co. megvásárolta a VKI szigetelés technikai részlegét, melyből megalakult a Furukawa Electric Institute of Technology Kft. (FETI), melyben tovább folytak a fejlesztések, már Japán háttérrel.

1993-ban megalakult az FCI Furukawa Kompozit Szigetelő Kft., mely kifejezetten a kompozit szigetelők tömeggyártására specializálódott és az 1995-ben megépült új üzemben megkezdődőtt a nagy volumenű termelés.

2014-ben Tápiószecsőn megépült a cég új üzeme, mely nem csak a jelen, de a jövőt vetíti maga elé. A legkorszerűbb berendezéseknek köszönhetően, minden egyes legyártott szigetelő minősége átvilágításra kerül, hogy csakis a legkiválóbb minőségi kompozit szigetelők kerüljenek fel a hálózatokra.

minőség

Meggyőződésünk, hogy termékünk legfontosabb erénye a kivételes minőség és az abszolút megbízhatóság minden körülmények között.

Külön figyelmet fordítunk minőségbiztosítási rendszerünk tökéletes működésére és annak folyamatos fejlesztésére a szigetelők tömeggyártásának kezdetétől.

Kiépítettünk egy minőségbiztosítási rendszert, amely magában foglalja a több éves kutatás és fejlesztés során szerzett tapasztalatainkat, és bevezettük a Furukawa Electric alapítója által elfogadott TQM (Total Quality Management) rendszert. Eredetileg ezt a rendszert először a japán autóiparban vezették be (például a Toyota), és fő célja a folyamatok ésszerűsítése és a tapasztalatok folyamatos újraszervezése minden szervezeti szinten.

Minden egyes FCI szigetelőt kódszámmal azonosítunk, amelyet egy lézersugár segítségével égetünk be. Az azonosítószám termékeinket egyedi szigetelőkké teszi, amelyek gyártási adatai még évtizedekkel később is felidézhetők. Ezzel a kóddal a termék előzményeit a gyártás első lépésétől kezdve lehet nyomon követni (mikor készítették, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok, a munkás neve, stb.).

A folyamatos ellenőrzés egyrészt több ellenőrző ponttal, másrészt a minőséggel kapcsolatos tapasztalatok figyelembevételével végzett alapos tervezés garantálja szigetelőink folyamatos, megbízható minőségét.

A fenti szempontok miatt büszkén mondhatjuk, hogy több, mint 2.500.000 darab kompozit szigetelőnk megbízhatóan működik világszerte az északi pólustól a sivatagig, a legsúlyosabb körülmények között!

kutatás és fejlesztés

A projekt címe: DC (egyenáramú) kompozit szigetelők kifejlesztése az FCI Kompozit Szigetelő Kft-nél

Kedvezményezett neve: FCI Kompozit Szigetelő Korlátolt Felelősségű Társaság

Szerződött támogatás összege: 498.256.360 Ft

Támogatás mértéke: 56,85%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.30.

Projekt tartalmának bemutatása: Az FCI Kompozti Kft. célja, hogy DC kompozit szigetelőket fejlesszen ki, ezáltal egy teljesen új termékcsaládot meghonosítva a Társaság termék portfóliójában. A DC kompozit szigetelők kifejlesztése során a Társaság szakemberei meg fogják találni azt az ideális szilikon gumi összetételt, illetve a DC villamos tér követelményeinek és a várható szennyezési környezetnek megfelelő szigetelő felépítést (design-t), amelynek eredményeképpen olyan kiváló minőségű DC kompozit távvezetéki szigetelők gyártására lesz képes a Társaság, amely egy nagyon jelentős know how-t jelent majd. A DC kompozit szigetelők gyártására való képesség megszerzése olyan versenyelőnyt jelent majd a Társaság számára, amelynek okán a Társaság megkerülhetetlenné válik a DC kompozit távvezetéki szigetelők piacán, és számos új ügyfelet fog ez eredményezni a Társaság számára, valamint jóval nagyobb szeletet tud majd kihasítani magának a kompozit szigetelők világpiacán is.

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00084

Kapcsolat

Tápiószecső, Pesti út. 17. 2251 – Hungary

+36 29 889 200

info@fcicomposite.hu