Cégünkről

A történetünk arról, hogyan alakultunk át egy kutató fejlesztő intézetből, az iparág meghatározó kompozit szigetelő gyártójává.

Történetünk

Az elmúlt 50 évben számos sikeres és különleges projektben vett részt a cég, melynek következtében a gyártott termékek skálája ma már igen széles. Az üzembehelyezett szigetelők száma mára már meghaladja a 2.500.000 darabot.

Cégünk története egészen a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor is a még állami tulajdonban lévő VKI (Villamosipari Kutató Intézet) kutató intézetben több más kutató intézet közreműködésével magyar mérnökök elkezdték az akkor még teljesen újnak számító kompozit szigetelő fejlesztését.

E fejlesztés sorozat részeként már 1976-ban elkészült az első 400kV-os szigetelő, folyékony szilikon gumi (LSR) burkolattal. Ezen első szigetelők felszerelésre kerültek a Göd – Léva (SK) nemzetközi távvezeték Magyar szakaszára, ahol több mint 20 éves problémamentes működéssel bizonyították a megbízhatóságukat.

A sikeres kezdet után a Magyar Villamos Művek (MVM) felkérésére 1982-ben megkezdődtek a tömeggyártásra alkalmas gyártási technológia kifejlesztése. A fejlesztés eredményeként több felkérést kapott a kutató csapat és sikeres kísérleti projektekben vett részt a világ számos országában. (Svájc, stb.)

A világviszonylatban is jelentős fejlesztéseknek és az évek alatt felgyülemlett tapasztalatoknak 1991-ben a Japán Furukawa Electric Co. megvásárolta a VKI szigetelés technikai részlegét, melyből megalakult a Furukawa Electric Institute of Technology Kft. (FETI), melyben tovább folytak a fejlesztések, már Japán háttérrel.

1993-ban megalakult az FCI Furukawa Kompozit Szigetelő Kft., mely kifejezetten a kompozit szigetelők tömeggyártására specializálódott és az 1995-ben megépült új üzemben megkezdődőtt a nagy volumenű termelés.

1995-ben megépült az FCI Furukawa első gyártóüzeme Budapesten, illetve szintén ebben az évben bevezetésre került az ISO 9001  minőségbiztosítási rendszer.

Elkészül az első 220 kV-os (Detk-Zugló/ MVM.) és az első 400 kV-os (BEWAG) projektünk. 

Legyártottuk az 500.000. szigetelőnket és bevezettük az ISO 14001 környezetvédelmi vezetési rendszert.

Elkészül az első 400 kV-os alállomás szigetelő projektünk. (ABB / Svédország)

Elkészül az első 500 kV-os projektünk Kazahsztánban.

A tulajdonosi struktúra 100%-ban magyar magántulajdonba kerül.

A legyártott kompozit szigetelők száma eléri az 1 Millió darabot. 

Elkészül az első 750 kV-os projektünk Magyarországon.

2014-ben Tápiószecsőn megépült a cég új üzeme, mely nem csak a jelen, de a jövőt vetíti maga elé. A legkorszerűbb berendezéseknek köszönhetően, minden egyes legyártott szigetelő minősége átvilágításra kerül, hogy csakis a legkiválóbb minőségi kompozit szigetelők kerüljenek fel a hálózatokra.

Elkészítettük az első 400 kV-os keresztkaros projektünket Belgiumban, az ELIA-nak.

A legyártott kompozit szigetelők száma eléri a 2.5 Millió darabot.

minőség

Meggyőződésünk, hogy termékünk legfontosabb erénye a kivételes minőség és az abszolút megbízhatóság minden körülmények között.

Minden egyes FCI szigetelőt egyedi sorszámmal azonosítunk, amelyet egy lézersugár segítségével égetünk be. A sorszám termékeinket egyedi szigetelőkké teszi, amelyek gyártási adatai még évtizedekkel később is felidézhetők. Ezzel a sorszámmal a termék a gyártás első lépésétől kezdve nyomon követhetővé válik (mikor készítették, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok, az operátor neve, stb.).

A folyamatos ellenőrzés egyrészt több ellenőrző ponttal, másrészt a minőséggel kapcsolatos tapasztalatok figyelembevételével végzett alapos tervezés garantálja szigetelőink folyamatos, megbízható minőségét.

A fenti szempontok miatt büszkén mondhatjuk, hogy több, mint 2.500.000 darab kompozit szigetelőnk megbízhatóan működik világszerte az északi pólustól a sivatagig, a legsúlyosabb körülmények között!

Külön figyelmet fordítunk minőségbiztosítási rendszerünk tökéletes működésére és annak folyamatos fejlesztésére is a szigetelők tömeggyártásának kezdetétől. 

kutatás és fejlesztés

A projekt címe: DC (egyenáramú) kompozit szigetelők kifejlesztése az FCI Kompozit Szigetelő Kft-nél

Kedvezményezett neve: FCI Kompozit Szigetelő Korlátolt Felelősségű Társaság

Szerződött támogatás összege: 371 258 094 Ft

Támogatás mértéke: 56,85%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.05.28.

Projekt tartalmának bemutatása: Az FCI Kompozti Kft. célja, hogy DC kompozit szigetelőket fejlesszen ki, ezáltal egy teljesen új termékcsaládot meghonosítva a Társaság termék portfóliójában. A DC kompozit szigetelők kifejlesztése során a Társaság szakemberei meg fogják találni azt az ideális szilikon gumi összetételt, illetve a DC villamos tér követelményeinek és a várható szennyezési környezetnek megfelelő szigetelő felépítést (design-t), amelynek eredményeképpen olyan kiváló minőségű DC kompozit távvezetéki szigetelők gyártására lesz képes a Társaság, amely egy nagyon jelentős know how-t jelent majd. A DC kompozit szigetelők gyártására való képesség megszerzése olyan versenyelőnyt jelent majd a Társaság számára, amelynek okán a Társaság megkerülhetetlenné válik a DC kompozit távvezetéki szigetelők piacán, és számos új ügyfelet fog ez eredményezni a Társaság számára, valamint jóval nagyobb szeletet tud majd kihasítani magának a kompozit szigetelők világpiacán is.

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00084

A projekt címe: Pultrúziós gép beszerzése az FCI Kompozit Kft.-nél

Kedvezményezett neve: FCI Kompozit Szigetelő Korlátolt Felelősségű Társaság

Szerződött támogatás összege: 49 000 000 Ft

Támogatás mértéke70 %

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2021.11.09

Projekt tartalmának bemutatása: Az FCI Kompozit Kft. jelen projekt keretében egy pultróziós berendezés beszerzését kívánja megvalósítani. A fejlesztés eredményeképp  a Társaság saját gyártási kapacitását és a termékportfólióját egyaránt bővíteni tudja.

A projekt azonosító számaVEKOP-1.2.6-20-2020-00345

Kapcsolat

Tápiószecső, Pesti út. 17. 2251 – Hungary

+36 29 889 200

info@fcicomposite.hu